Nog niet eerder verscheen er een ‘knipoog-cover’, maar vanaf volgende week ligt deze primeur toch echt in de winkels. Wat is dat dan, een knipoog-cover? Uitgever Seb van der Kaaden: “In navolging van onze StripGlossy-doorloopcover (als je de covers van edities 27 en 28 naast elkaar legt loopt de cover oneindig door) willen we ook met deze knipoog-cover meer aandacht genereren voor onze uitgaven en dat doen we door de kracht van het beeld te gebruiken. Het derde deel van de strip Saul, een strip van Willem Ritstier en  Apriyadi Kusbiantoro, verschijnt met twee verschillende covers, namelijk met een heel subtiel verschil van het gezicht van de hoofdpersoon Saul. Op de ene cover kijkt hij stuurs naar voren en op de andere cover kijkt hij ineens verschrikt, een mini cover-animatie, en wij noemen dit de knipoog-cover. Het is spelen met beeld en beeldverhalen zijn daarvoor logischerwijs uitstekend geschikt.”

 

Saul is niet geheel willekeurig gekozen als cover-experiment, want sommige lezers zien de strip ook als een soort van knipoog naar de strips van Don Lawrence, bekend van onder andere Storm en Trigië. De tekenaar van Saul, Apriyadi Kusbiantoro, doet dit zelfs zo goed dat hij onlangs nog een Storm-verhaal mocht tekenen op scenario van Storm-bedenker Martin Lodewijk.

Is het nu de bedoeling dat Uitgeverij Personalia nu alle covers met een knipoog gaat uitbrengen? Van der Kaaden: “Nee, de kracht zit hem natuurlijk ook in de verrassing.  Tegelijk met de hardcovers van het derde deel van Saul 3, De huurlingen van Barkahn, verschijnt er ook de hardcover van het eerste deel van Jeff Rylander,  Paniek op Curaҫao, getekend door Eric Heuvel en geschreven door wederom Willem Ritstier. Daarvan is geen knipoogcover, hoewel dit omslag wel inhaakt op het omslag van de softcover, dus ook daar kunnen we het toch niet nalaten om te spelen met het beeld.”